Кањон Вучјанке је без сумње чудо природе. Најтужније од свега је што већина нас никада није чула за њега. Желим да исправим ту неправду! Путујемо светом, дивимо се прелепим градовима и пејзажима, а ту, иза нашег прага, природа је створила право ремек дело.

На двадесетак километара од Лесковца, у срцу Поречја, налази се река Вучјанка, десна притока Ветернице. Да је природа најбољи уметник, може се видети и на примеру кањона Вучјанке и предела око ње. Када се стигне до Вучја, два километра од центра поћиње успон ка кањону. У време када смо посетили овај предео, трајао је неки музички фестивал, тако да је простор према кањону био преплављен аутомобилима. Зато смо оставили ауто где смо могли, и кренули узбрдо пешака. Када смо стигли до прве заравни, поглед нам је одузео дах.

 

Хидроелектрана Вучје

Када се спустите до саме реке, пределом доминира прелепа хидроелектрана из 1903. године. За њену изградњу је најзаслужнији професор Дјорђе Станојевић, пионир у електификацији Србије и велики пријатељ Николе Тесле. Одатле је кретао први далековод у Србији, од Вучја до Лесковца, дугачак 16 километара. Хидроелектрана је и даље у функцији. Због своје лепоте и значаја, 2005. године је уврштена у Светску баштину технике.

Преко пута хидроелектране је напуштени хотел који ружи цео овај предео. Хотел је недавно купљен и очекује се да ускоро крене његова реконскрукција. Колико ће то скоро бити, време ће показати.

Водопади Вучјанке

После хидроелектране креће кањон који се састоји од мноштва водопада и вирова. Ово величанствено дело природе оставља без даха. Вучјанка Кањон је усечен у северне падине планине Кукавица и има дужину од два километра.

У најужем делу кањона се налазе Дјокини вирови, који представљају природне базене прелепе боје воде. Водопад између горњег и доњег вира је 11 метара. До њих је тешко стићи, али се труд дефинитивно исплати. Зато када следећи пут пролазите близу Лесковца, свратите до Вучја и дозволите да вас природа одушеви својом лепотом.

Мирослав Мичић

 

Напиши коментар