Водопад Велики Бук (Лисине) налази се двадесетак километара од Деспотовца и представља природни бисер источне Србије. Настао је од речице Врело, која се улива у Ресаву. На свом кратком путу, речица пролази поред чак три кафане, које су стварно фантастичног изгледа.

Ручак поред водопада – да или не

На жалост, то им је и најбоља карактеристика, јер су услуга и квалитет хране стављени у други план. Вероватно власници рачунају да посетиоци више долазе у тај крај због природних лепота него због хране, па се не труде да квалитетом и услугом натерају људе да им се врате. Конкретно, ми смо ручали у првој кафани на коју се наиђе са пута, у кафани “Извор” – Лисине, и чекали смо два сата да будемо услужени. Руку на срце, кафана је била пуна, али је однос власнице према својим радницима и према нама био на ниском нивоу.

Минути су нас делили од одласка када је главно јело, после нашег дугог чекања, коначно стигло. А сама храна је испод квалитета на који сам навикао у кафанама у Нишу. Недељу дана раније, пријатељи су имали сличну ситуацију, и био сам уверен да су и они били на истом месту. Међутим, када смо се касније шетали и дошли баш до водопада Велики Бук, видели смо пастрмке, по којима сам препознао да је ипак реч о другој кафани. Однос према гостима је нешто на чему власници тих кафана морају да пораде.

 

Природа у овом крају је заиста опчињавајућа. Човек се стварно може психички одморити у свом овом зеленилу, у звуку реке која тече и спектакуларно се завршава водопадом. Из тог разлога је цео овај водоток добро под заштитом државе И категорије. Ако посећујете Ресавску пећину, обавезно посетите и овај крај.

Miroslav Mičić

Напиши коментар