Ресавска пећина спада у најпознатије и најлепше пећине у Србији. Дуга је 4.5 км, од чега је детаљно истражено 2.8 км а за посетиоце је отворено 800 метара. Састоји се од осам дворана у два нивоа. У пећини је увек иста температура од 7 °Ц, тако да је неопходна топлија одећа.

Горња галерија

У горњој галерији обилазе се четири дворане: Дворана сраслих стубова или колонада, тако названа због жућкастих стубова који заузимају простор од пода до таванице, друга је Дворана кошница у којој је таваница прекривена сталактитима који се још увек формирају. Другу и трећу дворану спаја канал црвених бреча, по чему је Ресавска пећина јединствена. Тај кањонски канал је најсувљи део пећине и ту нема пећинског накита.

По средини канала налази се понор Слепи тунел, дужине 25 метара, који је испитан, али није уређен за разгледање. Кањонским каналом стиже се до треће дворане, Предворја историје, тако назване јер је у њој пронађена камена секира и врхови копља, лобања поларне лисице и огњиште праисторијског човека. Краћим тунелима, који су накнадно пробијени, долази се до Стазе окамењених водопада, веома акустичне дворане са фигурама које подсећају на старца и старицу. Четврта дворана носи име Кристална.

Доња галерија

У доњој галерији се налазе: Концертна дворана, Бобанова дворана, Корални канал и Блатна дворана.

Пета дворана има неколико назива „ Концертна дворана“ јер је просторна и веома акустична „Централна дворана“ јер се налази у центру пећине и „Дворна кипова“ јер по броју и лепоти украса надмашује све дворане у пећини. У дворани се налази сталагмит висок 12 метара назван „Кип мајке са дететом“. Цео сталагмит је од црвеног док су лица мајке са дететом од белог кристала. Овај сталагмит је уједно и симбол Ресавске печине. У средини дворене налази се држећи стуб Ресавске пећине, стуб на који се цела пећина ослања.

 

Стуб је широк 12 метара, висок 20 метара а састављен је од кречњачких блокова – „пршљенова“ сраслих „пећинским драперијам“. “Пршљенови“ показују периоде суше и влаге у пећини. Иза степеништа којим се долази у дворану из предходне налази се „окамењени водопад“, а изнад њега 3 сталагмита налик на минерале, од којих је највечи „Криви торањ у Пизи“. Иза стуба налази се сталагмит назван „Пећинска свинга“ или „пећински ован“ и корито накадашњих пећинских језера.

Пећина има водича који ради до 17 часова. Групе које улазе у пећину после води чувар. Ми смо били са њим и од њега добили све неопходне информације. Вероватно водич детаљније описује дворане и украсе, али је и чувар лепо показивао и објашњавао просторије кроз које смо пролазили. Ресавска пећина је заиста чудо природе. Са водопадом Велики Бук, чине предео који свеки љубитељ природе мора да посети.

 

Miroslav Mičič

Напиши коментар