ШАШИНЦИ, ПОЉЕ ЛЕГЕТ

0 коментара

Укратко

Источно од Сремске Митровице, на око 4 км од села Шашинци налази се поље Легет, Делови Тимочке дивизије I позива извршили су 6. септембра 1914. прелаз и форсирање реке Саве у циљу ангажовања јачих аустроугарских снага. Иако се овај маневар завршио поразом, за операције српске војске и савезника имао је велики значај, везујући јаче неггријатељске снаге и помогавши I српској армији да успешно пређе Саву. Смањен је и притисак на савезнике, како на западу тако и на истоку.

Место битке обележили су прво Аустријанци једним дрвеним крстом на постољу од камена. На крсту се налазио текст и на немачком и на српском језику, у спомен борцима обе војске који су ту изгинули. На истом месту Соколско друштво Сремске Митровице подигло је 1923. споменик висине 8 ш, израђен од опеке и бетона у форми пирамиде на постољу, омалтерисан и обојен у бело. На јужној страни споменика налазе се два бронзана рељефа, а на северној грб у облику двоглавог орла раширених крила.

На три стране је уклесан текст у спомен изгинулим борцима. Испред споменика је пет заједничких гробница погинулим српским војницима, ограђених металном оградом. Некадашње поље Легет више не постоји, пошто је околина споменика пошумљена тополом у индустријске сврхе. Делимична реконструкција споменика је извршена 2003. и 2004. године.

Аутор фотографије: Pedja Jazak – Сопствено дело, CC BY-SA 4.0,

Фотографије

Фотографије (1)