Resavska pećina spada u najpoznatije i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4.5 km, od čega je detaljno istraženo 2.8 km a za posetioce je otvoreno 800 metara. Sastoji se od osam dvorana u dva nivoa. U pećini je uvek ista temperatura od 7 °C, tako da je neophodna toplija odeća.

Gornja galerija

U gornjoj galeriji obilaze se četiri dvorane: Dvorana sraslih stubova ili kolonada, tako nazvana zbog žućkastih stubova koji zauzimaju prostor od poda do tavanice, druga je Dvorana košnica u kojoj je tavanica prekrivena stalaktitima koji se još uvek formiraju. Drugu i treću dvoranu spaja kanal crvenih breča, po čemu je Resavska pećina jedinstvena. Taj kanjonski kanal je najsuvlji deo pećine i tu nema pećinskog nakita.

Po sredini kanala nalazi se ponor Slepi tunel, dužine 25 metara, koji je ispitan, ali nije uređen za razgledanje. Kanjonskim kanalom stiže se do treće dvorane, Predvorja istorije, tako nazvane jer je u njoj pronađena kamena sekira i vrhovi koplja, lobanja polarne lisice i ognjište praistorijskog čoveka. Kraćim tunelima, koji su naknadno probijeni, dolazi se do Staze okamenjenih vodopada, veoma akustične dvorane sa figurama koje podsećaju na starca i staricu. Četvrta dvorana nosi ime Kristalna.

Donja galerija

U donjoj galeriji se nalaze: Koncertna dvorana, Bobanova dvorana, Koralni kanal i Blatna dvorana.

Peta dvorana ima nekoliko naziva „ Koncertna dvorana“ jer je prostorna i veoma akustična „Centralna dvorana“ jer se nalazi u centru pećine i „Dvorna kipova“ jer po broju i lepoti ukrasa nadmašuje sve dvorane u pećini. U dvorani se nalazi stalagmit visok 12 metara nazvan „Kip majke sa detetom“. Ceo stalagmit je od crvenog dok su lica majke sa detetom od belog kristala. Ovaj stalagmit je ujedno i simbol Resavske pečine. U sredini dvorene nalazi se držeći stub Resavske pećine, stub na koji se cela pećina oslanja.

 

Stub je širok 12 metara, visok 20 metara a sastavljen je od krečnjačkih blokova – „pršljenova“ sraslih „pećinskim draperijam“. “Pršljenovi“ pokazuju periode suše i vlage u pećini. Iza stepeništa kojim se dolazi u dvoranu iz predhodne nalazi se „okamenjeni vodopad“, a iznad njega 3 stalagmita nalik na minerale, od kojih je največi „Krivi toranj u Pizi“. Iza stuba nalazi se stalagmit nazvan „Pećinska svinga“ ili „pećinski ovan“ i korito nakadašnjih pećinskih jezera.

Pećina ima vodiča koji radi do 17 časova. Grupe koje ulaze u pećinu posle vodi čuvar. Mi smo bili sa njim i od njega dobili sve neophodne informacije. Verovatno vodič detaljnije opisuje dvorane i ukrase, ali je i čuvar lepo pokazivao i objašnjavao prostorije kroz koje smo prolazili. Resavska pećina je zaista čudo prirode. Sa vodopadom Veliki Buk, čine predeo koji sveki ljubitelj prirode mora da poseti.

 

Miroslav Mičič

Napiši komentar