Kanjon Vučjanke je bez sumnje čudo prirode. Najtužnije od svega je što većina nas nikada nije čula za njega. Želim da ispravim tu nepravdu! Putujemo svetom, divimo se prelepim gradovima i pejzažima, a tu, iza našeg praga, priroda je stvorila pravo remek delo.

Na dvadesetak kilometara od Leskovca, u srcu Porečja, nalazi se reka Vučjanka, desna pritoka Veternice. Da je priroda najbolji umetnik, može se videti i na primeru kanjona Vučjanke i predela oko nje. Kada se stigne do Vučja, dva kilometra od centra poćinje uspon ka kanjonu. U vreme kada smo posetili ovaj predeo, trajao je neki muzički festival, tako da je prostor prema kanjonu bio preplavljen automobilima. Zato smo ostavili auto gde smo mogli, i krenuli uzbrdo pešaka. Kada smo stigli do prve zaravni, pogled nam je oduzeo dah.

 

Hidroelektrana Vučje

Kada se spustite do same reke, predelom dominira prelepa hidroelektrana iz 1903. godine. Za njenu izgradnju je najzaslužniji profesor Djorđe Stanojević, pionir u elektifikaciji Srbije i veliki prijatelj Nikole Tesle. Odatle je kretao prvi dalekovod u Srbiji, od Vučja do Leskovca, dugačak 16 kilometara. Hidroelektrana je i dalje u funkciji. Zbog svoje lepote i značaja, 2005. godine je uvrštena u Svetsku baštinu tehnike.

Preko puta hidroelektrane je napušteni hotel koji ruži ceo ovaj predeo. Hotel je nedavno kupljen i očekuje se da uskoro krene njegova rekonskrukcija. Koliko će to skoro biti, vreme će pokazati.

Vodopadi Vučjanke

Posle hidroelektrane kreće kanjon koji se sastoji od mnoštva vodopada i virova. Ovo veličanstveno delo prirode ostavlja bez daha. Vučjanka Kanjon je usečen u severne padine planine Kukavica i ima dužinu od dva kilometra.

U najužem delu kanjona se nalaze Djokini virovi, koji predstavljaju prirodne bazene prelepe boje vode. Vodopad između gornjeg i donjeg vira je 11 metara. Do njih je teško stići, ali se trud definitivno isplati. Zato kada sledeći put prolazite blizu Leskovca, svratite do Vučja i dozvolite da vas priroda oduševi svojom lepotom.

Miroslav Mičić

 

Napiši komentar