BAČ, UTVRĐENJE

0 komentara

Ukratko

Srednjovekovno utvrđenje Bač smešteno je u meandru Mostonge. Grad su činili tvrđava i podgrađe izgrađeni na manjem rečnom ostrvu. Zidan je opekom, a kamen je primenjivan samo za pojedine elemente. Prema pisanim izvorima, Bač je od XI veka sedište županije i biskupsko sedište.

Pretpostavlja se da je novo utvrđenje, ili bar jedan njegov deo, izgrađeno u vreme kralja Karla Roberta (1338–1342) prema zapadnim uzorima. Osnova utvrđenja prilagođena je terenu, tako da je oblika sasvim nepravilnog četvorougaonika čija je najduža, južna strana prelomljena negde oko sredine. Na uglovima su se nalazile kružne ili kvadratne kule. Ispred ulazne kapije isturena je zasebna, odbrambena kula koja je mostom bila spojena sa konstrukcijom ulazne kapije.

Bliže jugoistočnom uglu nalazi se moćna i vioka branič kula. Tvrđava je obnavljana i ojačavana u stilu renesanse krajem XV i početkom XVI veka, pod zapovedništvom Petra Varadija i Pavla Timorija. To je glavno, ujedno i najveće utvrđenje u Bačkoj. Turci su Bač zauzeli 1529, oslobođen je 1687, ali je ubrzo miniran od strane Austrijanaca. Od 1958. arheološka iskopavanja vršena su nekoliko puta. Izvedeni su radovi na restauraciji i uređenju branič kule i konzervacija ulazne kapije podgrađa i turskog amama. Početkom XXI veka nastavljeni su istraživački i konzervatorsko–restauratorski radovi.

Foto: spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs

Napiši komentar